Van les op afstand naar blendend onderwijs

bijgewerkt op 20 december 2022

Online toetsen en examineren

Steeds meer toetsen en examens worden digitaal en online afgenomen. Het grootste verschil met reguliere toetsing is dat de student op afstand zit en niet fysiek aanwezig is. Hierdoor is het lastiger om betrouwbaar vast te stellen of er niet wordt gespiekt of om non-verbale signalen op te vangen. Online toetsen roept veel praktische vragen op zoals: hoe neem je een mondeling examen online af? Waar hou je rekening mee? Hoe borg je de authenticiteit?  

Tijdens het online afnemen van toetsen en examens kunnen diverse zaken het resultaat van de toets negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan spieken, haperende techniek of studenten die benadeeld worden omdat ze niet vertrouwd zijn met de digitale toetsomgeving. Het is van belang om zowel de student als organisatie hierop goed voor te bereiden. Hieronder vind je per onderwerp tips en onderaan inspiratie van verschillende organisaties. 

Op deze pagina vind je informatie over:

Tips bij online examinering

Authenticiteit borgen

Bij online examens is het lastig te controleren wie of wat zich nog meer in de ruimte bevindt en de student kan helpen. Dit kun je enigszins voorkomen door de student bij afname te vragen zijn of haar ruimte te laten zien. Vooraf kan de school doorgeven aan welke eisen een ruimte moet voldoen bij de examenafname. Via een ‘pirouette in de kamer’ kan de examinator iets meer zicht houden op de afnameruimte. Huiskamers voldoen bijvoorbeeld waarschijnlijk niet aan de eisen, een slaapkamer of studeerkamer met leeg bureau des te meer. In geval van twijfel over de ruimte kan de student worden gevraagd een meer geschikte ruimte op te zoeken.

Voorbeelden van eisen zijn, de student:

Privacy bij online toetsen

Veel instellingen kijken naar de mogelijkheden van online proctoring om examens en toetsen op afstand te realiseren. De impact op de privacy van de student is groot, daarom is dit een veelbesproken onderwerp. Een belangrijke AVG-vraag is bijvoorbeeld: welke grondslag is van toepassing? Lees hierover meer in het artikel ‘Omgang met online onderwijs – hoe zit het met privacy?’ van Kennispunt MBO Onderwijs & Examinering. 

Terug