Van les op afstand naar blendend onderwijs

Interactief whiteboard

bijgewerkt op 3 maart 2022

Iedere docent maakt in het klaslokaal weleens gebruik van een whiteboard. Soms ouderwets eenvoudig, vaak digitaal met functionaliteiten. Alleen, als de school dicht is, heb je er niets aan.

Gelukkig komen er steeds meer online whiteboards, die je met laptop, tablet of telefoon kunt bedienen. Doordat ze online zijn, kun je er met iedere collega of student op samenwerken. Ze kennen tal van interessante functionaliteiten, die helpen bij het lesgeven, brainstormen, plannen van projecten en andere activiteiten. Als studenten op je whiteboard inloggen, zie je wat ze plaatsen terug op je eigen computerscherm. Je kunt live meekijken, feedback geven en samenwerken.

Op deze pagina vind je informatie over:

Gebruik in de les van een interactief whiteboard

Diverse interactieve whiteboards zijn geschikt om de voorkennis van studenten zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door te brainstormen of een klassikale opdracht tegelijk te laten maken. Voor uitleg bieden ze functionaliteiten waarmee je de lesstof visueel en aansprekend kunt overbrengen. Bovendien zijn er legio mogelijkheden voor checkvragen, zodat je op elk moment in een les het begrip van de stof bij de studenten kunt peilen. Ook kun je een instructie voor verwerking van de lesstof aanbieden en op hun eigen whiteboards per student meekijken hoe ze de stof verwerken, feedback geven en hen in het kader van formatief evalueren wijzen op vervolgstappen. Aan het einde van de les kun je nog een exit-ticket, een huiswerkopdracht of een afsluitende controlevraag aanbieden.

Voorbeeld van een interactief online whiteboard

De voor- en nadelen van een interactief whiteboard

Voordelen:

Nadelen:

Online whiteboard gebruiken in Microsoft Office 365

In Office 365 kun je bij een videovergadering in Microsoft Teams gebruik maken van een online whiteboard. Alle deelnemers hebben toegang tot het bord en werken met een zwarte of gekleurde pen. Je kunt de vergadering opnemen en die via het videoplatform Microsoft Stream beschikbaar stellen aan studenten en collega’s. Naast de eigen applicatie biedt Teams de whiteboard-software van Freehand by InVision aan. Die is gratis en heeft meer mogelijkheden, maar je moet wel een account aanmaken en de software eenmalig activeren (zie hier een stappenplan).

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen:

Online whiteboard gebruiken in Teams? Dit is het stappenplan van Microsoft.

Voordelen van de whiteboard-software van Microsoft en Freehand by InVision ten opzichte van de andere toepassingen:

Alternatieve toepassingen

Whiteboard.fi

Whiteboard.fi is een eenvoudig, maar krachtig online whiteboard. Met een code geef je studenten toegang tot jouw whiteboard, zodat zij zien wat jij schrijft en tekent. Op hun eigen whiteboard kunnen ze antwoorden of input geven, waarbij jij een overzicht van alle whiteboards krijgt.

Voordelen van Whiteboard.fi ten opzichte van de Microsoft-software:

Nadelen van Whiteboard.fi ten opzichte van de Microsoft-software:

Weten hoe Whiteboard.fi werkt? Bekijk de veelgestelde vragen op de site.

Miro

Miro is veel meer dan een whiteboard. Het is een oneindig canvas, waar je vrijwel alles wat je bedenkt op kunt plaatsen. Gebruik het om digitale post-its te organiseren, processen inzichtelijk te maken met flowchart-elementen en om mindmaps te maken. Ook kun je eigen afbeeldingen, tabellen, stickers en vormen aan je whiteboard toevoegen. Al het werk van jou en je medegebruikers wordt automatisch opgeslagen, zodat je op elk moment en vanaf elk apparaat direct verder kunt.

Voordelen van Miro ten opzichte van de Microsoft-software:

Nadelen van Miro ten opzichte van de Microsoft-software:

Weten hoe Miro werkt? Bekijk hier de Engelstalige uitleg.

Padlet

Padlet is een digitaal prikbord waarop deelnemers vrijwel elk type inhoud kunnen plaatsen. Maak een nieuw prikbord aan, deel de link met studenten en zij kunnen zelf een post maken om inhoud aan te koppelen. Bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen, linkjes, YouTube-video’s, eigen videobestanden, een digitale tekening of een schermopname (screencast). Heb je een post gevuld, dan kun je de digitale kaartjes met inhoud van commentaar voorzien en verplaatsen. Een ideaal middel om te brainstormen, informatie te ordenen of voorkennis te activeren. Ook kun je een prikbord gebruiken om lesmateriaal geordend aan te bieden.

Voordelen van Padlet ten opzichte van de Microsoft-software:

Nadelen van Padlet ten opzichte van de Microsoft-software:

Weten hoe Padlet werkt? Bekijk hier een stappenplan (kickstarter).

Terug