Van les op afstand naar blendend onderwijs

Leermiddelen en tools

bijgewerkt op 26 september 2022

De ambitie om het onderwijs meer blended, meer flexibel en op maat te organiseren, vraagt om leermiddelen en tools die hierbij passen. Maar, waar vind je ze, welke zijn geschikt en hoe pas je ze toe?  Technologie gebruiken is nooit een doel op zich, maar een middel om je onderwijsdoelen te halen. Vandaar dat dit hoofdstuk en die over het ontwerpen, voorbereiden en uitvoeren van (blended) onderwijs met elkaar in verband staan. 

Vele honderden ict-toepassingen zijn bruikbaar in de les. Om hier ordening in te brengen, vind je ze terug in acht categorieën:

We schetsen hierbij vaak een oplossing die gebaseerd is op Microsoft Office 365. Dat doen we omdat de meerderheid van de mbo-instellingen werkt met dit platform, zodat de informatiebeveiliging en privacy zijn gewaarborgd. Daarnaast tippen we ook allerlei interessante alternatieven. 

Op zoek naar open digitale leermaterialen of wil je zelf leermateriaal maken? Bekijk dan eens de Wikiwijs-website openleermateriaal-mbo.nl Dit is een platform waar docenten, studenten, managers en onderwijsontwikkelaars open digitaal lesmateriaal voor het mbo kunnen delen en vinden.

Terug