Van les op afstand naar blendend onderwijs

Nieuw

bijgewerkt op 26 september 2022

Op deze pagina vind je een overzicht van recent toegevoegde informatie op mbo.lesopafstand.nl en van actualiteiten, nieuwe publicaties of hulpmiddelen rond blended onderwijs die we graag extra onder de aandacht willen brengen.

Kijk voor aankomende bijeenkomsten rond blended- en afstandsonderwijs in het mbo op de pagina Bijeenkomsten.

Nieuwe versie Quickscan Studiedata en handreiking

De Quickscan Studiedata is verbeterd en uitgebreid met een handige handreiking die scholen helpt bij het creëren van bewustwording over studiedata. De Quickscan Studiedata is een online vragenlijst die jou helpt om inzicht te krijgen in waar je instelling staat als het gaat om het benutten van studiedata. Ook geeft de scan aan waar er ruimte is om te groeien. Om binnen scholen bewustwording te creëren over studiedata is er meer nodig dan simpelweg het invullen van een vragenlijst. Om dat proces beter in kaart te brengen is de Handreiking Quickscan Studiedata ontwikkeld door de Open Universiteit en gedeeld via Versnellignsplan.nl.

Meer dan 16.000 open digitale leermaterialen voor het mbo op nieuwe Wikiwijspagina

Op de nieuwe Wikiwijs-website openleermateriaal-mbo.nl vind je en deel je open digitaal lesmateriaal voor het mbo. Je vindt er open digitaal leermateriaal per vakgebied, kunt er zelf leermateriaal maken of uploaden.

Artikel: Deltion zet VR en AR in voor digitaal burgerschap en onderwijsvernieuwing

In virtual en augmented reality (VR en AR) kan de werkelijkheid zo goed worden nagebootst dat studenten er praktijksituaties in kunnen ervaren. Daarmee zijn ze beter voorbereid op stages en werk. Ook kan VR thema’s als leven met een handicap, oorlog en racisme levensecht laten aanvoelen. Daardoor is VR een verrijking voor bijvoorbeeld het vak burgerschap, waarbij beleving goed werkt. Bij het Deltion College nemen ze studenten mee naar de virtuele Tweede Kamer, maar leren ze ook de juiste lades in een VR-apotheek vinden. Meer weten? Lees het artikel op Kennisnet.nl

Interview: GoPro-camera’s geven een extra dimensie aan leren in de praktijk

Hoe krijg je als docent op afstand meer zicht op de praktijkstages van je studenten? Laat ze naast verslagen schrijven, ook video’s maken, stelt Bas Kollöffel van de Universiteit Twente. Zijn team onderzoekt de mogelijkheden van GoPro-camera’s bij stages in het mbo: “Video’s verrijken het leerproces en de uitwisselingen met docenten, werkbegeleiders en mede-studenten.” In deel vier van onze interviewserie over blended onderwijs legt hij uit hoe dit werkt! Lees het interview hier.

Kookboek docentenondersteuning bij professionalisering

In de sector bestaan tal van voorbeelden waarbij succesvol wordt gewerkt aan professionalisering op het gebied van ict-bekwaamheid. Het themateam Docentondersteuning (van Doorpakken op Digitalisering) heeft waardevolle voorbeelden onderzocht en verwerkt tot ‘recepten’. Met dit kookboek in handen kunnen collega’s leren van verschillende succesvolle voorbeelden van digitalisering in het mbo. Daarnaast is elk recept culinair verrijkt met achterliggende informatie. Nieuwsgierig? Bekijk het kookboek

Interview – ROC Midden Nederland: ‘Maak blended leren een vanzelfsprekend onderdeel van het onderwijsconcept’

Blended onderwijs als duurzaam onderdeel van een opleiding? Bij het ROC Midden Nederland doen ze dit vanuit de basis: bij het onderwijsontwerp en met een nieuwe digitale leeromgeving. In deel drie van onze interviewserie vertellen Kim Geurtjens programmamanager flexibel onderwijs, en Merel Nelemans projectleider flexibilisering bij het Welzijn college, hoe ze dit aanpakken. Lees het interview hier.

Handreiking professionalisering ict-bekwaamheid

Wat werkt wel en wat werkt niet bij de professionalisering van ict-bekwaamheid van leraren? En waar begint je? Hierover leven veel vragen binnen scholen en schoolbesturen. Kennisnet bundelde de kennis over professionalisering van ict-bekwaamheid in een praktisch in te zetten handreiking. Bekijk de Handreiking professionalisering ict-bekwaamheid op Kennisnet.nl

Nieuwe leermiddelen en tools op de website

De vernieuwingen in het onderwijs volgen elkaar snel op, daarom worden de leermiddelen en tools op deze website periodiek aangevuld en vernieuwd. De informatie over de tools is weer helemaal upto date en je vind er nu ook meer over bijvoorbeeld Exam.net en Testfox.nl als formatieve toets tools. Als optie bij screencast zijn nu ook de opname mogelijkheden van je eigen device toegevoegd. Meer weten? Kijk bij leermiddelen en tools

Interview – ROC Friese Poort: ‘Laat het goede van blended onderwijs zichzelf bewijzen’

Bij Friese Poort ondersteunt FP-Design de onderwijsteams bij blended onderwijs. Dat doen ze niet door vernieuwingen op te leggen, maar juist door in te springen op wensen en ontwikkelingen die ontstaan vanuit de lockdowns. In deel twee van onze interviewserie over blended onderwijs legt projectleider Daphne Kronemeijer uit hoe ze dit aanpakken. Lees het interview hier.

Terug