Van les op afstand naar blendend onderwijs

Nieuw

bijgewerkt op 9 mei 2022

Op deze pagina vind je een overzicht van recent toegevoegde informatie op mbo.lesopafstand.nl en van actualiteiten, nieuwe publicaties of hulpmiddelen rond blended onderwijs die we graag extra onder de aandacht willen brengen.

Kijk voor aankomende bijeenkomsten rond blended- en afstandsonderwijs in het mbo op de pagina Bijeenkomsten.

Kookboek docentenondersteuning bij professionalisering

In de sector bestaan tal van voorbeelden waarbij succesvol wordt gewerkt aan professionalisering op het gebied van ict-bekwaamheid. Het themateam Docentondersteuning (van Doorpakken op Digitalisering) heeft waardevolle voorbeelden onderzocht en verwerkt tot ‘recepten’. Met dit kookboek in handen kunnen collega’s leren van verschillende succesvolle voorbeelden van digitalisering in het mbo. Daarnaast is elk recept culinair verrijkt met achterliggende informatie. Nieuwsgierig? Bekijk het kookboek

Interview – ROC Midden Nederland: ‘Maak blended leren een vanzelfsprekend onderdeel van het onderwijsconcept’

Blended onderwijs als duurzaam onderdeel van een opleiding? Bij het ROC Midden Nederland doen ze dit vanuit de basis: bij het onderwijsontwerp en met een nieuwe digitale leeromgeving. In deel drie van onze interviewserie vertellen Kim Geurtjens programmamanager flexibel onderwijs, en Merel Nelemans projectleider flexibilisering bij het Welzijn college, hoe ze dit aanpakken. Lees het interview hier.

Handreiking professionalisering ict-bekwaamheid

Wat werkt wel en wat werkt niet bij de professionalisering van ict-bekwaamheid van leraren? En waar begint je? Hierover leven veel vragen binnen scholen en schoolbesturen. Kennisnet bundelde de kennis over professionalisering van ict-bekwaamheid in een praktisch in te zetten handreiking. Bekijk de Handreiking professionalisering ict-bekwaamheid op Kennisnet.nl

Nieuwe leermiddelen en tools op de website

De vernieuwingen in het onderwijs volgen elkaar snel op, daarom worden de leermiddelen en tools op deze website periodiek aangevuld en vernieuwd. De informatie over de tools is weer helemaal upto date en je vind er nu ook meer over bijvoorbeeld Exam.net en Testfox.nl als formatieve toets tools. Als optie bij screencast zijn nu ook de opname mogelijkheden van je eigen device toegevoegd. Meer weten? Kijk bij leermiddelen en tools

Interview – ROC Friese Poort: ‘Laat het goede van blended onderwijs zichzelf bewijzen’

Bij Friese Poort ondersteunt FP-Design de onderwijsteams bij blended onderwijs. Dat doen ze niet door vernieuwingen op te leggen, maar juist door in te springen op wensen en ontwikkelingen die ontstaan vanuit de lockdowns. In deel twee van onze interviewserie over blended onderwijs legt projectleider Daphne Kronemeijer uit hoe ze dit aanpakken. Lees het interview hier.

Het mbo gaat weer open met nieuwe regels

Vanaf 15 januari is het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) voor iedere student weer open. Wel gelden er regels voor instellingen, medewerkers en studenten. Veel onderwijsinstellingen hebben delen van het onderwijs voor de komende periode online gepland. Daarom hoeven zij fysiek onderwijs vanaf 17 januari alleen te organiseren als de instelling dit kan inplannen.

Meer weten over online en blended onderwijs? Op deze website vind je alles wat je daarbij nodig hebt zoals: leermiddelen en tools, recent onderzoek en professionalisering.

Onderzoek Inspectie over de gevolgen van corona voor socialisatie van mbo-studenten

De inspectie heeft in het mbo verdiepend onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van de coronacrisis voor de socialisatie van de studenten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder studenten en onderwijsteams (docenten en teamleiders) van 28 opleidingen in de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) in de periode april tot juni 2021. Meer weten? Bekijk de resultaten op de website van de inspectie.

Interview – Albeda: ‘We zijn telkens op zoek naar de optimale blend van online en offline onderwijs’

Hoe gaan scholen om met blended onderwijs? Welke geleerde lessen nemen ze mee uit de pandemie? Welke technologie zetten docenten in? Om het antwoord op deze en nog veel meer vragen te vinden, interviewen wij docenten en medewerkers van verschillende instellingen. In deze serie interviews doe je relevante inspiratie op uit de praktijk en kijk je mee over de schouder van een collega. In deel één spraken we met Adviseur Veerle Visch en docent Nissrine Haddouch van Albeda over hoe zij doorpakken op blended onderwijs vanuit de pandemie. Lees het interview hier.

Enquête AOb: gedeeltelijk online lesgeven blijft, maar docenten willen zelf beslissen

Meer dan de helft van de docenten in mbo, hbo en wo verwacht de komende tijd nog gedeeltelijk online les te geven. Dit om besmettingsgevaar te voorkomen, of omdat tijdens corona is gebleken dat online les ook voordelen biedt. Maar de keuze tussen online of fysiek onderwijs moet aan de docenten zijn, en niet aan de directie. Dat zijn twee belangrijke lessen uit een enquête van de AOb onder onderwijspersoneel in het mbo, hbo en wo. De enquete is door 2500 personen ingevuld.

Terug