Van les op afstand naar blendend onderwijs

bijgewerkt op 3 maart 2022

Screencast

Video wordt steeds populairder in het onderwijs. Het is een ideaal medium voor uitleg, communicatie met de student en het demonstreren van vaardigheden. Steeds meer docenten ontdekken dat ze heel eenvoudig video’s kunnen maken en inzetten.

In deze uitleg richten we ons op screencasts, oftewel schermopnames. Daarbij neem je alle handelingen op die je op het scherm verricht. Ook kun je je stem als voice-over en het beeld van je webcam opnemen. Het is mogelijk om een screencast te maken terwijl je op je scherm een powerpointpresentatie afspeelt, net alsof je gewoon lesgeeft. Geef je ook uitleg, dan neemt de computer het als één video op. Met een paar klikken deel je de screencast met je studenten, die hem in hun eigen tempo kunnen bekijken.

Op deze pagina vind je informatie over:

Gebruik in de les

Een screencastvideo leent zich uitstekend om de voorkennis van studenten te activeren en hen met vragen alvast te laten nadenken over de inhoud van de volgende les. Ook voor asynchrone uitleg zijn screencasts uitermate geschikt. Studenten kunnen een screencast als naslagwerk gebruiken om hun begrip te checken, een instructie te volgen en bij de verwerking van de stof, om zo steeds de lesstof op te zoeken die ze nodig hebben of om nogmaals de opdracht na te kijken. Bovendien kun je met een screencast aan het einde van de les de inhoud van de volgende les aankondigen om voorkennis te activeren

De voor- en nadelen van screencast

De voordelen van screencast zijn onder meer:

Enkele nadelen ervan:

Screencastvideo’s maken in Microsoft Office 365

In Office 365 kun je eenvoudig een screencast maken met PowerPoint. Gebruik het programma PowerPoint op je pc en niet PowerPoint Online, want daarin lukt het niet. Met de screencastfunctie film je alle handelingen op je computerscherm en verwerk je die tot video. Film bijvoorbeeld een powerpointpresentatie met uitleg over de werking van software, een instructie voor een online opdracht, et cetera. Alles wat je op je computerscherm doet kun je zo vastleggen en als video met studenten delen.

Deze stappen kun je doorlopen:

Weten hoe je een screencast in PowerPoint maakt? Dit is het stappenplan van Microsoft.

Voordelen van PowerPoint ten opzichte van andere toepassingen:

Alternatieve toepassingen

Screencast-o-matic

Op de website screencast-o-matic.com maak je eenvoudig online een schermopname. Een account is niet nodig, je kunt direct aan de slag. 

Voordelen van Screencast-o-matic ten opzichte van PowerPoint:

Nadelen van Screencast-o-matic ten opzichte van PowerPoint:

Weten hoe Screencast-o-matic werkt? Bekijk hier een stappenplan (kickstarter).

Iorad

Met Iorad maak je een actieve screencast, waarbij de student alle acties die je in de video voordoet na kan doen. Zo activeer je de student en zorg je dat die niet alleen naar de handelingen kijkt, maar ze direct in de vingers krijgt! Met Iorad kun je slimme instructievideo’s maken over de werking van software, bijvoorbeeld om collega’s te tonen hoe de Outlook-agenda werkt of om studenten te leren hoe die nieuwe website precies in elkaar zit. 

Voordelen van Iorad ten opzichte van PowerPoint:

Nadelen van Iorad ten opzichte van PowerPoint:

Weten hoe Iorad werkt? Bekijk hier de Engelstalige uitlegvideo’s van Iorad.

Clipchamp

Clipchamp is een online platform voor videoproductie. Je kunt er screencasts mee maken en die op alle mogelijke manieren monteren. Kies een van de videotemplates voor een snelle start, zodat je precies ziet welk type beelden je nodig hebt om een video te maken. Vul een titel in, voeg muziek en een voice-over toe en voilà, je video is klaar! 

Voordelen van Clipchamp ten opzichte van PowerPoint:

Nadelen van Clipchamp ten opzichte van PowerPoint:

Weten hoe Clipchamp werkt? Bekijk hier de Engelstalige uitleg van Clipchamp.

Opnamefuncties van je computer of laptop

Zowel Windows- als Apple-computers hebben ingebouwde mogelijkheden om je scherm op te nemen. Dit is vrij eenvoudig uit te voeren en hiervoor hoef je niets extra’s te installeren. Een handige volgorde daarbij is:

1. Neem altijd eerst het scherm op (zonder geluid of haal het geluid later weg).

2. Kort daarna de video, waar nodig, in.

3. Speel dan de video af, terwijl je je stem opneemt (voice-over);

Tip: de microfoon van een moderne smartphone is van zeer hoge kwaliteit – gebruik een dictafoon app om daarmee je voice-over op te nemen.

Apple

Op een Mac computer kun je met de toetscombinatie Shift-⌘-5 verschillende mogelijkheden kiezen voor een screenshot of schermopname. Bij een schermopname kun je kiezen van welk computerscherm je wilt opnemen of welke gedeelte van je scherm. Muisklikken worden getoond in de opname en je kunt het resulterende filmpje eenvoudig bewerken in iMovie.

Tip: heb je, naast een Mac, ook een iPhone, dan kun je je stem opnemen op de iPhone in de standaard Dictafoon app. Daar kopieer je de audiotrack via de deel-knop, en vervolgens kun je de track plakken in het audiospoor van iMovie op je Mac, handig en snel!

Windows

In Windows 10 kun je je scherm opnemen met de zogeheten Gamebar. Die open je door Windows logotoets + G tegelijkertijd in te drukken. Je kunt vervolgens het venster van een app opnemen, bijvoorbeeld de webbrowser. Hier lees je hoe dat moet.

Maakt je onderwijsinstelling gebruik van Microsoft 365, dan kun je je scherm ook opnemen met Microsoft Stream, lees hier meer.

Terug