Screencast productie en montage

gepubliceerd op 21 april 2020

Je eigen instructievideo’s en kennisclips maken was nog nooit zo eenvoudig!

Schermopname

Voordelen:

Nadelen

Na een korte introductie beschrijven we hoe je screencastvideo’s kunt maken in Microsoft Office 365, bespreken we enkele alternatieve toepassingen en gaan we in op het gebruik in de les.

Introductie

Video wordt steeds populairder in het onderwijs. Het is een ideaal medium voor uitleg, communicatie met de student en het demonstreren van vaardigheden. Steeds meer docenten ontdekken dat ze heel eenvoudig video’s kunnen maken en inzetten.

In deze uitleg richten we ons op screencasts, oftewel schermopnames. Daarbij neem je alle handelingen op die je op het scherm verricht. Ook kun je je stem als voice-over en het beeld van je webcam opnemen. Het is mogelijk om een screencast te maken terwijl je op je scherm een powerpointpresentatie afspeelt, net alsof je gewoon lesgeeft. Geef je ook uitleg, dan neemt de computer het als één video op. Met een paar klikken deel je de screencast met je studenten, die hem in hun eigen tempo kunnen bekijken.

Screencastvideo’s maken in Microsoft Office 365

In Office 365 kun je eenvoudig een screencast maken met PowerPoint. Gebruik het programma PowerPoint op je pc en niet PowerPoint Online, want daarin lukt het niet. Met de screencastfunctie film je alle handelingen op je computerscherm en verwerk je die tot video. Film bijvoorbeeld een powerpointpresentatie met uitleg over de werking van software, een instructie voor een online opdracht, et cetera. Alles wat je op je computerscherm doet kun je zo vastleggen en als video met studenten delen.

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen:

  1. Open PowerPoint op je computer en ga naar het menu ‘Invoegen’.
  2. Kies in het menu ‘Media’ voor ‘Schermopname maken’.
  3. Selecteer boven in je scherm het schermdeel dat je op wilt nemen en klik op ‘Opnemen’.
  4. Open nu bijvoorbeeld een powerpointpresentatie, klik door je dia’s en spreek je uitleg in.
  5. Ga met je muis naar de bovenkant van je scherm en klik op de stopknop.
  6. Je ziet je video nu in PowerPoint. Klik met de rechtermuisknop op de video en kies voor ‘Knippen’.
  7. Markeer met de groene en rode schuifjes het begin- en eindpunt van de video en klik op ‘Ok’.
  8. Klik weer met de rechtermuisknop op de video en kies voor ‘Media opslaan als…’.
  9. Je bewaart de video nu als een bestand op je computer.
  10. Wil je de video veilig met je studenten delen, ga dan naar jullie beveiligde videoplatform Stream via stream.microsoft.com, log in, upload de video en deel de link.

Weten hoe je een screencast in PowerPoint maakt? Dit is het stappenplan van Microsoft.

Voordelen van PowerPoint ten opzichte van andere toepassingen:

Alternatieve toepassingen

Naast PowerPoint bestaan er online diverse alternatieven om instructievideo’s te maken. We lichten er drie uit.

Screencast-o-matic

Op de website screencast-o-matic.com maak je eenvoudig online een schermopname. Een account is niet nodig, je kunt direct aan de slag. 

Voordelen van Screencast-o-matic ten opzichte van PowerPoint:

Nadelen van Screencast-o-matic ten opzichte van PowerPoint:

Weten hoe Screencast-o-matic werkt? Bekijk hier een stappenplan (kickstarter).

Iorad

Met Iorad kun je slimme instructievideo’s maken over de werking van software, bijvoorbeeld om collega’s te tonen hoe de Outlook-agenda werkt of om studenten te leren hoe die nieuwe website precies in elkaar zit. Normaliter maak je dan een passieve screencast, met een uitleg in stappen. Maar met Iorad maak je een actieve screencast, waarbij de student alle acties die je in de video voordoet na kan doen. Zo activeer je de student en zorg je dat die niet alleen naar de handelingen kijkt, maar ze direct in de vingers krijgt!

Voordelen van Iorad ten opzichte van PowerPoint:

Nadelen van Iorad ten opzichte van PowerPoint:

Weten hoe Iorad werkt? Bekijk hier de Engelstalige uitlegvideo’s van Iorad.

Clipchamp

Clipchamp is een online platform voor videoproductie. Je kunt er screencasts mee maken en die op alle mogelijke manieren monteren. Kies een van de videotemplates voor een snelle start, zodat je precies ziet welk type beelden je nodig hebt om een video te maken. Vul een titel in, voeg muziek en een voice-over toe en voilà, je video is klaar! 

Voordelen van Clipchamp ten opzichte van PowerPoint:

Nadelen van Clipchamp ten opzichte van PowerPoint:

Weten hoe Clipchamp werkt? Bekijk hier de Engelstalige uitleg van Clipchamp.

Gebruik in de les

Een screencastvideo leent zich uitstekend om de voorkennis van studenten te activeren en hen met vragen alvast te laten nadenken over de inhoud van de volgende les. Ook voor asynchrone uitleg zijn screencasts uitermate geschikt. Studenten kunnen een screencast als naslagwerk gebruiken om hun begrip te checken, een instructie te volgen en bij de verwerking van de stof, om zo steeds de lesstof op te zoeken die ze nodig hebben of om nogmaals de opdracht na te kijken. Bovendien kun je met een screencast aan het einde van de les de inhoud van de volgende les aankondigen om voorkennis te activeren en je kunt een exit-ticketvraag verwerken. Maak je de screencasts interactief, dan kun je er feedback in geven en op basis van de antwoorden van studenten aansluitende lesstof aanbieden in het kader van formatief evalueren.

Terug