Interactieve video

gepubliceerd op 21 april 2020

Voeg vragen en toetsen toe aan je video’s en peil zo de kennis van je studenten!

Afbeelding interactieve video
Voorbeeld vraag interactieve video

Voordelen:

Nadelen:

Na een korte introductie beschrijven we hoe je interactieve video kunt inzetten binnen Microsoft Office 365, bespreken we enkele alternatieve toepassingen en gaan we in op het gebruik in de les.

Introductie

Instructievideo’s en kennisclips zijn razend populair in het onderwijs. Sommige docenten groeien uit tot YouTube-beroemdheden met wel 500.000 views per video! Maar hoe weet je of de student de stof beheerst? En hoe kan de student dat zelf checken?

Docenten zijn vaak gewend om na een video een korte toets te doen om te zien wat de klas heeft opgestoken. Zou het niet mooi zijn als je de vragen al tijdens de video kunt stellen? Dan kan de student zichzelf meteen testen en zie jij zowel van de klas als van individuele studenten gelijk wat zij ervan begrepen hebben.

Interactieve video’s bieden uitkomst, waarbij je losse vragen of formatieve toetsen aan een video toevoegt. Heel handig, maar hoe werkt het?

Interactieve video binnen Microsoft Office 365

Op het videoplatform Microsoft Stream kun je formatieve vragen of toetsen die je met Microsoft Forms hebt gemaakt aan afzonderlijke momenten in een video koppelen.

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen:

  1. Ga naar stream.microsoft.com en open de video die je wilt verrijken met vragen of een toets.
  2. Open in een ander tabblad in je browser Microsoft Forms via forms.microsoft.com en zoek de toets op die je aan de video in Microsoft Stream wilt koppelen.
  3. Klik bij de toets op ‘Delen’ en kopieer de link.
  4. Ga weer naar Stream, zet de video op het gewenste tijdstip op pauze en klik rechts bij de video op ‘Formulier toevoegen’.
  5. Plak de link naar de Forms-toets in het vak ‘Formulier url’, geef de toets een naam en klik op ‘Toevoegen aan tijdlijn’.
  6. De toets is nu aan de video toegevoegd op het gekozen tijdstip. Iedere student die de video bekijkt krijgt de toets te zien en kan die direct invullen. In Forms zijn de resultaten van de toets realtime te volgen.

Weten hoe Microsoft Stream en Forms werkt? Hier vind je het stappenplan van Microsoft en hier hoe je een toets maakt in Microsoft Forms.

Voordelen van Microsoft Stream en Forms ten opzichte van andere toepassingen:

Alternatieve toepassingen

Naast de combinatie Microsoft Stream en Forms bestaan er online legio alternatieven om video’s interactief te maken. We lichten er twee uit.

LessonUp

Met LessonUp maak je interactieve lessen die je zowel als voorbereiding op een les, tijdens een les of als huiswerk aan een student kunt geven. Een van de werkvormen is interactieve video, waarbij je vragen op elk gewenst moment aan een YouTube-video toevoegt. 

Voordelen van LessonUp ten opzichte van Microsoft Stream en Forms:

Nadelen van LessonUp ten opzichte van Microsoft Stream en Forms:

Weten hoe LessonUp werkt? Bekijk hier alle instructievideo’s en hier ervaringen en lessen van docenten.

H5P

H5P biedt een rijk scala aan werkvormen, waaronder vraagtypen, interactieve presentaties, tijdlijnen en interactieve video’s. Elke werkvorm is als aparte oefening op te maken en in een website of de leeromgeving van school te plaatsen (embedden). Je kiest zelf waar en wanneer je interactieve video’s toevoegt in een digitale les.

Voordelen van H5P ten opzichte van Microsoft Stream en Forms:

Nadelen van H5P ten opzichte van Microsoft Stream en Forms:

Weten hoe H5P werkt? Bekijk hier de uitleg en hier een interactieve video.

Gebruik in de les

Interactieve video’s zijn ideaal om studenten hun voorkennis te laten checken, want door de directe feedback zien ze meteen wat ze van een onderwerp weten. Je kunt van een uitleg een activerende werkvorm maken, waarbij ze in de video hun begrip van de lesstof testen. Geef je een instructie, dan kan dat interactief door deze in een interactieve screencast te plaatsen. Bij de verwerking van de lesstof zijn interactieve video’s handig om studenten te tonen waar hun kennis nog tekortschiet. Als afsluiting van een les kun je de impact ervan meten en vervolgvragen stellen voor de volgende les. Aangezien interactieve video’s directe feedback kunnen bieden en in sommige gevallen zelfs adaptief te maken zijn (H5P), zijn ze een aanwinst voor formatief evalueren.

Terug