Interactieve presentatie

gepubliceerd op 21 april 2020

Breid je powerpointpresentatie uit tot een interactieve website en activeer zo je studenten.

Voorbeeld interactieve presentatie

Voordelen:

Nadelen:

Na een korte introductie beschrijven we hoe je interactieve presentaties binnen Microsoft Office 365 kunt maken, bespreken we enkele alternatieve toepassingen en gaan we in op het gebruik in de les.

Introductie

Interactieve presentatie is een beetje een containerbegrip. Waar PowerPoint alleen statische dia’s aanbiedt, zijn er andere toepassingen waarbij studenten aan de les mee kunnen doen op hun laptop, tablet of mobiele telefoon.

Bij de opbouw van een les kiest de docent een type interactieve dia, geeft bijvoorbeeld aan welke vraag erbij gesteld wordt en voert de antwoordopties in. Tijdens de les toont de docent de dia aan de studenten, waarbij zij de vraag en antwoordopties op hun scherm zien. Ze geven antwoord en de docent ziet direct de resultaten op het digibord of op de eigen laptop. Handig als je tijdens de les even enkele formatieve vragen wilt stellen.

Er zijn toepassingen waarbij je niet alleen multiplechoicevragen kunt stellen, maar ook kunt werken met interactieve video’s, mindmaps, open vragen en nog veel meer. Een prettige manier om de klassieke instructie, als de docent aan het woord is, veel interactiever te maken en de student in de actiestand te zetten.

Interactieve presentaties binnen Microsoft Office 365

In Microsoft Sway bouw je een interactieve les of presentatie op. In feite maak je een eigen website aan, waarbij je de link met studenten kunt delen. Dankzij templates ben je snel op weg en ziet je les er aantrekkelijk uit. Voeg eenvoudig video’s, toetsen in Microsoft Forms, vragen, opdrachten of powerpointpresentaties toe.

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen:

  1. Ga naar sway.office.com en log in met je schoolaccount.
  2. Kies of je gebruik wilt maken van een kant-en-klare template of een geheel nieuwe les wilt opbouwen.
  3. Geef je Sway een titel, voeg een afbeelding toe als openingsbeeld en klik op het plusicoon.
  4. Via het plusicoon kun je lesinhoud toevoegen, zoals afbeeldingen, tekst, fotoseries en andere presentaties.
  5. Ook kun je via het plusicoon en vervolgens het menu ‘Media’ kiezen voor ‘Insluiten’. Hier kun je een embed-code kopiëren van een andere website om bijvoorbeeld een interactieve video of een formatieve toets te embedden.
  6. Open hiervoor in een ander tabblad in je browser Microsoft Forms via forms.microsoft.com en zoek de toets op die je in Sway beschikbaar wilt maken.
  7. Klik bij de toets op ‘Delen’ en kopieer hier de link onder het embed-icoon.
  8. Ga weer naar Microsoft Sway en plak hier de code in het menu ‘Insluiten’. De Forms-toets is nu onderdeel van je Sway.
  9. Ben je klaar met de opbouw van je Sway, klik dan op ‘Afspelen’ om deze te testen.
  10. Wil je de Sway met je studenten delen, klik dan op ‘Delen’, kopieer de link en stuur die naar je studenten.

Werken met Sway? Dit is het stappenplan van Microsoft.

Voordelen van Sway ten opzichte van de andere toepassingen:

Alternatieve toepassingen

Naast Sway zijn er online diverse alternatieven om lessen en presentaties interactief te maken. We lichten er drie uit.

LessonUp

Met LessonUp maak je interactieve lessen die je als voorbereiding op een les, tijdens een les of als huiswerk aan een student kunt toewijzen. Je start eenvoudig met een bestaande powerpointpresentatie, die je verrijkt met interactieve werkvormen.

Voordelen van LessonUp ten opzichte van Sway:

Nadelen van LessonUp ten opzichte van Sway:

Weten hoe LessonUp werkt? Bekijk hier instructievideo’s en hier ervaringen en lessen van docenten.

Nearpod

Nearpod biedt net als LessonUp de mogelijkheid om een powerpointpresentatie te uploaden en deze te verrijken met interactieve werkvormen. Studenten doorlopen de les en de docent ziet meteen welke antwoorden ze geven, op basis waarvan hij nog tijdens de les instructies kan aanpassen, extra oefenmateriaal kan aanbieden, et cetera. Ook kunnen Nearpod-lessen dienen als huiswerk vooraf of als naslagwerk, zodat de studenten er op hun eigen tempo in kunnen werken.

Voordelen van Nearpod ten opzichte van Sway:

Nadelen van Nearpod ten opzichte van Sway:

Weten hoe Nearpod werkt? Bekijk hier de Engelstalige uitlegvideo’s en hier een kickstarter-uitleg.

Pear Deck

Pear Deck-dia’s lijken op die van PowerPoint en Google Slides, maar in plaats van statische dia’s kun je interactieve dia’s gebruiken waarmee elke student op vragen kan reageren.

Begin met een bestaande presentatie in PowerPoint of Google Slides of bouw een nieuwe Pear Deck op. Kies de dia’s die je interactief wilt maken en bepaal welk vraagtype je op een dia wilt plaatsen. Voer de vraag en de antwoordopties in en deel de code met je studenten. Eenmaal ingelogd zien ze op je dia de vraag en kunnen ze die beantwoorden, terwijl jij hun antwoorden op de dia ziet verschijnen.

Voordelen van Pear Deck ten opzichte van Sway:

Nadelen van Pear Deck ten opzichte van Sway:

Weten hoe Pear Deck werkt? Bekijk hier een korte uitleg.

Gebruik in de les

Met interactieve presentaties kun je mindmaps of woordwolken maken, waarmee je voorkennis bij studenten kunt ophalen en activeren. Tijdens een uitleg helpt een interactieve presentatie om studenten actief bij de lesinhoud te betrekken en met checkvragen laat je ze hun begrip van de lesstof controleren. Ook een instructie is in een interactieve presentatie te gieten, waarbij je met vragen op dia’s studenten zelf laat checken of ze alles goed begrepen hebben. Doordat interactieve presentaties zowel synchroon als asynchroon zijn in te zetten, zijn ze ideaal om de stof zelfstandig te verwerken, waarbij de interactieve werkvormen op de dia’s directe feedback bieden. Ook kun je in de feedback tips geven voor aansluitende lesstof of oefeningen op basis van antwoorden, wat interactieve presentaties van waarde maakt bij formatief evalueren. Als afsluiting van de les zorg je dat studenten suggesties kunnen geven voor de volgende les, openstaande vragen kunnen insturen of een exit-ticket meekrijgen.

Terug