Formatieve toetsen

gepubliceerd op 21 april 2020

Maak in een handomdraai formatieve toetsen en peil het kennisniveau van je studenten!

Formatief toetsen

Voordelen:

Nadelen:

Na een korte introductie beschrijven we hoe je formatief kunt toetsen binnen Office 365, bespreken we enkele alternatieve toepassingen en gaan we in op het gebruik in de les.

Introductie

Iedere docent toetst zijn of haar studenten formatief. Door bijvoorbeeld tijdens een les korte checkvragen te stellen, peil je in hoeverre ze de stof begrijpen zonder dat daar een formele beoordeling aan vastzit.

De komst van allerlei ict-toepassingen heeft de mogelijkheden voor formatief toetsen enorm uitgebreid. Bij online toetsen zien docenten onmiddellijk welke antwoorden studenten geven en de studenten weten vaak meteen welke antwoorden zij goed of fout hebben. Op basis daarvan kan de docent aanvullende oefeningen aanbieden voor wie dat nodig heeft en studenten weten precies aan welke stof ze extra aandacht moeten besteden.

Veel toepassingen voor formatief toetsen kennen allerlei handige extraatjes. Zoals de mogelijkheid om klassen aan te maken, waarmee je één toets direct onder een deel van de studenten kunt uitdelen. Of de mogelijkheid om vragen te husselen, zodat studenten vaker met dezelfde toets kunnen oefenen. Heb je een toets goed aangemaakt, dan kun je die een tijdlang op verschillende manieren inzetten!

Formatief toetsen binnen Microsoft Office 365

In Office 365 kun je met de toepassing Microsoft Forms een formatieve toets opbouwen en aan studenten uitdelen. Je kiest uit diverse vraagtypen, voegt naar wens afbeeldingen en video’s toe en legt waar nodig relaties tussen de antwoorden en de vervolgvragen. Ben je klaar, dan hoef je alleen maar de link met studenten te delen. Zij kunnen direct starten aan de toets en de antwoorden komen automatisch bij jou binnen. 

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen:

  1. Ga naar forms.microsoft.com en log in met je schoolaccount.
  2. Kies of je een toets zonder score (‘Formulier’) of met score (‘Quiz’) wilt maken.
  3. Geef je toets een titel.
  4. Maak alle vragen aan. Let op: alleen de vraagtypen ‘Keuze’, ‘Tekst’ en ‘Classificatie’ hebben een beoordeling in punten.
  5. Geef per vraag aan wat het goede antwoord is en voeg eventueel feedback toe.
  6. Koppel waar gewenst afbeeldingen en video’s aan vragen.
  7. Geef eventueel de vertakkingen aan; dit zijn de vervolgvragen die een student bij de antwoorden krijgt.
  8. Bepaal via ‘Thema’ hoe de toets eruitziet.
  9. Klaar? Klik dan op ‘Delen’, kopieer de link en stuur deze naar je studenten.
  10. Via het tabblad ‘Antwoorden’ kun je live de antwoorden van de studenten zien. Ook kun je de antwoorden als een Excel-bestand exporteren.

Weten hoe Microsoft Forms werkt? Hier vind je het stappenplan van Microsoft en dit is uitleg over de opbouw (kickstarter).

Voordelen van Forms ten opzichte van andere toepassingen:

Alternatieve toepassingen

Naast Forms bestaan er online diverse alternatieven waarmee je lessen en presentaties interactief kunt maken. We lichten er twee uit.

Quizlet

Met Quizlet maak je formatieve toetsen waarbij studenten steeds twee zaken aan elkaar moeten koppelen, zoals een woord en een vertaling, twee afbeeldingen of een woord en een audiofragment. De student kan kiezen uit verschillende werkvormen om dezelfde stof te oefenen.

Voordelen van Quizlet ten opzichte van Forms:

Nadelen van Quizlet ten opzichte van Forms:

Weten hoe Quizlet werkt? Bekijk hier een stappenplan (kickstarter).

Formative

Formative is een uitgebreide toepassing voor formatief toetsen. Dankzij een breed scala aan vraagtypen en analyse-opties kun je studenten tot in detail volgen in hun ontwikkeling. Ook kun je documenten zoals pdf-bestanden, powerpointslides en afbeeldingen uploaden en daarop aangeven waar de vragen moeten komen. Zo hoef je niet vanaf nul te beginnen, maar kun je met bestaande lesmaterialen snel van start om een eenvoudige of zelfs geavanceerde formatieve toets te maken. 

Voordelen van Formative ten opzichte van Forms:

Nadelen van Formative ten opzichte van Forms:

Weten hoe Formative werkt? Bekijk hier de Engelstalige uitlegvideo’s van Formative zelf en hier een kickstarter-uitleg.

Gebruik in de les

Toepassingen voor formatief toetsen zijn ideaal in de oriëntatiefase, onder andere om voorkennis te activeren en de belangstelling van studenten aan te wakkeren. Je checkt ermee wat de impact van je uitleg is en kunt daarna een formatieve toets gebruiken om de studenten te laten zien wat ze van de uitleg opgestoken hebben. Bij verwerking van de lesstof bepalen zij met formatieve toetsen welke onderdelen ze extra moeten oefenen. En bij de afsluiting van de les kun je vragen waar studenten in een volgende les behoefte aan hebben of wat er beter kan aan de les. Het is vrijwel altijd mogelijk om feedback per vraag op te nemen, zodat ze direct zien waarom hun antwoorden goed of fout zijn. Tot slot zijn toepassingen voor formatief toetsen natuurlijk onmisbaar bij formatief evalueren.

Terug