Hybride onderwijs
bijgewerkt op 4 februari 2021
Hybride onderwijs. Een veel gehoorde term die door alle sectoren in het onderwijs wordt gebruikt. In het beroepsonderwijs heeft ‘hybride’ nog een andere betekenis. Namelijk wanneer de schoolomgeving en de beroepspraktijk samen het hybride onderwijsmodel vormen. De verandering ligt hem nu, sinds corona, in het feit dat de lessen op elke willekeurige locatie gevolgd kunnen worden, bijvoorbeeld ook thuis.
Op deze site gaan we uit van hybride onderwijs waarbij er off- en online onderwijsactiviteiten op hetzelfde moment gevolgd worden. Bijvoorbeeld wanneer een deel van de studenten les in het klaslokaal krijgt en een ander deel volgt online de les. Of de volledige klas volgt de les online.
Hoe kun je met hybride onderwijs het leren versterken? Wat doen andere instellingen om hybride onderwijs een succes te maken? En welke keuzes maken zij bij het organiseren van hybride onderwijs? Hieronder benoemen we verschillende voorbeelden en tips om hybride onderwijs goed vorm te geven.
Tips
- 25 november: Hybride lesgeven met behulp van Teams & Microsoft365
- ECBO organiseert een webinar-drieluik waarin ze terugkijken op het onderwijs in het mbo van de afgelopen maanden. En ze kijken vooruit. De webinars zijn ook terug te kijken. Data 3 november, 19 november en 1 december.
- Online beroepsonderwijs, wat zijn de tips van de Hogeschool van Utrecht?
- De do’s en don’ts voor docenten op het gebied van synchroon hybride onderwijs
- Bekijk het artikel over Hybride leeromgeving ontwerpen met Office 365 en meer tips op de blog van Ashwin Brouwer (Friesland College)
- Het Ontwerpteam Blended Learning van Friese Poort maakte deze poster over het innovatieproces rondom Blended Learning.
- Hoe kun je je studenten leren leren op afstand? Vernieuwenderwijs heeft tips!
- Hoe bepaal je wat jouw onderliggende onderwijsmodel is en hoe geef je hier binnen het beroepsonderwijs vorm aan?
Interviews
- Summa College: ‘Met online onderwijs kun je maatwerk bieden’
- Friesland College: ‘Een goede mix van praktijk, online en fysiek onderwijs’
Onderzoek
- Het welbevinden van de studenten en docenten heeft tijdens de lock down te lijden gehad, blijkt uit onderzoek van de MBO Raad