Van les op afstand naar blendend onderwijs

Formatieve toets

bijgewerkt op 8 juni 2021

Formatief toetsen doe je bijvoorbeeld door tijdens een les korte checkvragen te stellen en te peilen in hoeverre studenten de stof begrijpen – zonder dat daar een formele beoordeling aan vastzit.

Veel toepassingen voor formatief toetsen kennen allerlei handige extraatjes. Zoals de mogelijkheid om klassen aan te maken, waarmee je één toets direct onder een deel van de studenten kunt uitdelen. Of de mogelijkheid om de volgorde van vragen willekeurig te maken, zodat studenten vaker met dezelfde toets kunnen oefenen. Heb je een toets goed aangemaakt, dan kun je die een tijdlang op verschillende manieren inzetten!

Op deze pagina vind je informatie over:

De voor- en nadelen van online formatief toetsen

Formatief toetsen

De voordelen van online formatief toetsen zijn: 

Enkele struikelblokken bij online formatief toetsen:

Formatief toetsen maken binnen Microsoft Office 365

In Office 365 kun je met de toepassing Microsoft Forms een formatieve toets opbouwen en aan studenten uitdelen. Je kiest uit diverse vraagtypen, voegt naar wens afbeeldingen en video’s toe en legt waar nodig relaties tussen de antwoorden en de vervolgvragen. Ben je klaar, dan hoef je alleen maar de link met studenten te delen. Zij kunnen direct starten aan de toets en de antwoorden komen automatisch bij jou binnen. 

Volg daarvoor deze stappen:

Meer weten over hoe Microsoft Forms werkt? Hier vind je het stappenplan van Microsoft en dit is uitleg over de opbouw (kickstarter).

Welke voordelen heeft Forms in vergelijking met andere toepassingen?

Alternatieve toepassingen

Naast Forms bestaan er online diverse alternatieven waarmee je lessen en presentaties interactief kunt maken. We lichten er twee uit.

Quizlet

Met Quizlet maak je formatieve toetsen waarbij studenten steeds twee zaken aan elkaar moeten koppelen, zoals een woord en een vertaling, twee afbeeldingen of een woord en een audiofragment. De student kan kiezen uit verschillende werkvormen om dezelfde stof te oefenen.

Welke voordelen heeft Quizlet ten opzichte van Forms?

Welke nadelen heeft Quizlet ten opzichte van Forms?

Weten hoe Quizlet werkt? Bekijk hier een stappenplan (kickstarter).

Formative

Formative is een uitgebreide toepassing voor formatief toetsen. Dankzij een breed scala aan vraagtypen en analyse-opties kun je studenten tot in detail volgen in hun ontwikkeling. Ook kun je documenten zoals pdf-bestanden, PowerPoint presentaties en afbeeldingen uploaden en daarop aangeven waar de vragen moeten komen. Zo hoef je niet vanaf nul te beginnen, maar kun je met bestaande lesmaterialen snel van start om een eenvoudige of zelfs geavanceerde formatieve toets te maken. 

Welke voordelen heeft Formative ten opzichte van Forms?

Welke nadelen heeft Formative ten opzichte van Forms?

Weten hoe Formative werkt? Bekijk hier de Engelstalige uitlegvideo’s van Formative zelf en hier een kickstarter-uitleg.

Terug