Praktijkexamens
gepubliceerd op 21 april 2020
Als examenopdrachten niet uitvoerbaar zijn doordat leerbedrijven zijn gesloten, is aanpassing van het praktijkexamen noodzakelijk. De Handreiking verantwoord diplomabesluit mbo zegt hierover het volgende:
- Wanneer ontbrekende examens niet volgens het examenplan kunnen worden uitgevoerd, bekijk dan of de ontbrekende onderdelen met een alternatieve examenvorm afgesloten kunnen worden.
- Bijvoorbeeld een portfolio-examen, verslag of presentatie dat/die wordt afgesloten met een CGI (criteriumgericht interview).
- Neem ook representatief examineren in de afwegingen mee: het onderwijsteam maakt een zorgvuldige afweging wat wel en niet wordt geëxamineerd. Mogelijk kunnen dan niet alle werkprocessen binnen een kerntaak worden geëxamineerd. Uiteindelijk moet er wel per kerntaak een betrouwbaar oordeel komen dat de student de eisen op het juiste niveau beheerst.
- Is dit niet haalbaar, dan bekijkt het onderwijsteam of voldoende formatieve bewijzen aantonen dat de student de kwalificatie-eisen op het juiste niveau beheerst. Om tot een zo betrouwbaar mogelijk beeld te komen moet sprake zijn van intersubjectiviteit: verschillende partijen leveren bewijzen aan en het besluit is niet afhankelijk van één docent of enkele docenten. Daarnaast is diversiteit in de bewijslast nodig: een mix van toetsen, stage(verslagen) et cetera. Denk aan de volgende bewijzen:
- Het beroepenveld verklaart dat de examenkandidaat in de BPV heeft laten zien dat hij/zij de kerntaken/werkprocessen op beginnend beroepsbekwaam niveau beheerst. Hiervoor zijn er bewijzen over de inhoud van de beheersing. (De school maakt dan een eenduidig format praktijkverklaring).
- Het onderwijsteam verklaart dat de student over voldoende bewijzen beschikt dat hij/zij op het beginnend beroepsbekwaam niveau de werkprocessen beheerst (portfolio, leermeter, formatieve toetsen).
- Het onderwijsteam voert ter verificatie van al deze bewijslast een CGI uit: reflectie, verantwoording.
- Is dit ook niet op een verantwoorde wijze mogelijk: besluit dan om de examinering en/of diplomering uit te stellen.
In alle gevallen geldt: onderwijsteams die een aanpassing doorvoeren, onderbouwen dit in een verantwoordingsdocument dat vóór afname ter goedkeuring aan de examencommissie wordt voorgelegd. Hierin wordt minimaal aangegeven welke aanpassingen er zijn, op welke wijze de verschillende kwalificatie-eisen worden geëxamineerd of afgesloten en welke maatregelen zijn genomen om de kwaliteit te borgen. De examencommissie moet immers goed kunnen verantwoorden hoe zij tot een diplomabesluit is gekomen. Let op: de wettelijke beroepsvereisten blijven onverkort van kracht, tenzij door het vakdepartement anders is aangegeven.